Minden gyerekben ott a lehetőség, hogy boldog, teljes életet éljen.

Varázskulcs Közösség

Számvetés 2017-re

2017. december 29. - mentatea

2017-2018.jpg

Szeptember óta 10 gyerek, 10 önkéntes, 10 pénteki délutáni foglalkozás, 2 nagy témakör - a világűr és a Föld - feldolgozása Barna Kinga foglalkozásvezető irányításával, 2 mese előadás a Hámori Házban Bognár-Burik Beával, 2 meseterápiás foglalkozás Török Gabriellával és Lentulay Edinával, 1 Mikulás délután sok-sok kézműveskedéssel és ajándékokkal Demjén Istvánné (Margó) és Ráczné Bojczán Magdolna (Magdi) szervezésében, 1 saját mesejáték Mihala Vera (Vera néni) rendezésében, 2 sikeres előadás a szülőknek és az ESE Baczoni István Rehabilitációs és Ápoló Otthon lakóinak a gyerekek főszereplésével, 1 évvégi kirándulás a Gödöllői Kastélyba, sok-sok jutalom tégla a gyerekeknek az igyekvésért, együttműködésért, javuló eredmények az iskolában. Röviden ez az év végi mérlege a 2017 szeptembere óta tartó tanévünknek. Már ez a néhány adat is rengeteg történést és eredményt takar, hát még, ha egészen visszamegyünk egy évvel ezelőttig. Íme a 2017-es évünk számvetése.

Így tanulunk

A 2017 januárban kezdődő, második félévünkben a kezdetekhez képest már sokkal tudatosabban igyekeztünk a pénteki foglalkozásainkat felépíteni, egy-egy témakörre több alkalmat is rászánni. Az évzáró foglalkozáson aztán igyekeztünk felidézni a tanultakat (ITT írtunk róla), és bár sokmindenre emlékeztek a gyerekek, látható volt, hogy érdemes még jobban elmélyülni egy-egy témában, hogy az valóban rögzüljön is.

Ehhez képest a második tanévet idén októberben már egy komolyan megtervezett tanulási tervvel kezdtük el. A célunk az volt, hogy a pénteki foglalkozásainkat a gyerekek ismereteinek bővítésére szánjuk, így egy-egy nagyobb témát több foglalkozáson, egy egész hónapon keresztül járunk körbe, tanulmányozunk. Így jobban elmélyülünk egy-egy témában, jobban átlátják a gyerekek az összefüggéseket. Eközben persze részképességeket is fejlesztünk, olvasunk, számolunk, szókincset bővítünk, térlátást. mozgást, csapatban való működést és sok mást is fejlesztünk.

Így motiválunk

Már az idei év elején létrehoztunk egy motivációs rendszert, ITT írtunk az első lépéseiről. Az első néhány hónap tapasztalatait levonva a következő tanávnek aztán már egy megújult motivációs rendszerrel vágtunk neki. Szeptember óta a versengést előidéző módszer helyett nagyobb hangsúlyt kap az együttműködés és a közös eredményekért való munka. Mindez egy mesebeli várban testesül meg, amelynek színes téglái egy-egy gyerek számára jól sikerült foglalkozást jeleznek. Így az egyéni eredmények is látszanak, miközben a várat együtt építik ÍGY.

Többet adunk

Már az első tanévben is igyekeztünk a működésünk alapját jelentő pénteki foglalkozásokon túl is adni a gyerekeknek. Az első különleges programokat még a pénteki időkeretből gazdálkodtuk ki. Így látogattunk el többek között egy gyönyörű terepasztal tulajdonosához, egy péceli lovardába, és tettünk kirándulást egy fantasztikus retro busszal. Aztán sikerült egy 3 napos tábort is összehoznunk, amikor egy magán adományozónk segítségével még a Vasúttörténeti parkba is eljutottunk.

Az idei tanévnek már az első komoly támogatással megerősödve vágtunk neki. A Pécel Ifjúságáért Alapítványnak köszönhetően szeptembertől ugyanis mese előadásokon vehettünk részt a péceli Hámori Házban, két szakképzett meseterapeuta (Török Gabriella és Lentulay Edina) pedig meseterápiás foglalkozásokat tartott. Mi magunk is igyekeztünk minél több mesét vinni a gyerekek életébe. Egyik önkéntesünk, Mihala Vera (Vera néni) rendezésében mesejátékot tanultak meg és adtak elő a gyerekek nagy-nagy sikerrel. Hogy hogyan kapott egyre nagyobb szerepet az életünkben a mese, arról ITT írtunk. Arról pedig, hogy milyen csodálatos ajándék volt nekünk, a gyerekeknek, a családjuknak és másoknak egy igazi, saját mesejáték bemutatása ITT számoltunk be.

Nemcsak programokban, tanulásban is igyekeztünk többet adni. 2017 elején alakítottuk ki az első mentor-gyerek párosunkat. Azóta már három ilyen páros van, akik a közös foglalkozásokon kívül egy-egy hétköznap délutánon közösen tanulnak. Ezeken a délutánokon igyekszünk azokban az iskolai feladatokban segíteni a gyerekeket, ahol a legnagyobb elmaradás van, de közben lehetőség van az ismereteik bővítésére és komolyabb beszélgetésre is.

Többet kaptunk

Már az első tanévben is voltak segítőink, ám akkor még leginkább a családtagokra, az alapítókra és az önkéntesekekre számíthattunk. Az előbb említett első komolyabb támogatást a Pécel Ifjúságáért Alapítványtól az első tanév eredményeinek ismeretében kaptuk, amit aztán több kisebb támogatás is követett. Így tudtunk rendet tenni a szekrényünkben, meleg papucsokat vásárolni, díszleteket, jelmezeket venni, így lettek idén Mikulás csomagok az ablakban és ajándék csomagok a karácsonyfa alatt.

Bízunk benne, hogy a támogatások segítségével elért eredményeinkkel elégedettek lesznek támogatóink, és bizalmat szavaznak nekünk - talán még többen is - jövőre.

Ilyenek vagyunk

Tizen tízfélék, de így a jó. Büszkén mondhatjuk, hogy mi önkéntesek vagyunk a közösség motorjai. Néha nehéz hétről-hétre vinni tovább az életünk, a munkánk mellett. De legtöbbször szárnyakat ad az egymás iránti tisztelet, a gyerekek szeretete, a szülők bizalma, a lépésenként növekvő támogatás, a kívülről talán aprónak tűnő, de igenis nagy eredmények. És legfőképp az, hogy nem vagyunk tehetetlenek, hogy a magunk erejéhez mérten küzdünk a hátránnyal induló gyerekek jobb esélyeiért. Az önkénteseinket ITT mutattuk be még korábban. A munkánkról, belső küzdelmeinkről és fejlődésünkről ITT írtunk.

Folytatjuk

A 2018-ban is folytatjuk pénteki, ismeretterjesztő foglalkozásainkat. Lesznek meseterápiás foglalkozások, megyünk mese előadásokra a Hámori Házba. Rendszeresíteni szeretnénk a szombati foglalkozásokat, ahol mesejátékra, kézműveskedésre, társasjátékozásra is tudunk időt szakítani. Szeretnénk, ha minden gyereknek lenne saját mentora. Tervezünk kirándulásokat és nyári tábort is. Jövő szeptembertől pedig szeretnénk több gyereket fogadni, több gyereknek esélyt adni arra, hogy hátrányaikat leküzdve teljes életet élhessenek, megvalósíthassák az álmaikat.

Köszönjük, hogy velünk voltatok 2017-ben! Tartsatok velünk önkéntesként. támogatóként 2018-ban! Legyetek részesei a varázslatnak Ti is!

Információ és jelentkezés: varazskulcskozosseg@gmail.com vagy a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr7513532777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása