Minden gyerekben ott a lehetőség, hogy boldog, teljes életet éljen.

Varázskulcs Közösség

Az együttműködés megtérül

2017. március 24. - mentatea

Egy gyerek számára elképzelhetetlenül sokára térül meg a tanulásba fektetett kemény munka. Ha jól tanulsz, lesz belőled valaki - mindez rettenetesen absztrakt és távoli. Miközben bárki megérthetné, hogy tanulás helyett játszani, sokkal érdekesebb dolog. Bármennyire is igyekszünk játékossá tenni a foglalkozásainkat, bizony kilóg a lóláb. A gyerekek elég hamar rájöttek, hogy a Varázskulcsban is tanulniuk kell. És lázadtak, kiszöktek, elbújtak, alkudoztak. A büntetés nálunk szóba sem jöhetett. Más hasonló szervezetek példáiból kiindulva, kitaláltunk hát egy motivációs rendszert, amelyben az együttműködésért jutalom jár, a nem együttműködésért pedig nem jár jutalom. A bevezetés nagyon bíztatóan indult, a jelenlévő 9 gyerekből 7 megtáltosodott a lehetőségtől. Reméljük, a folytatásban is pozitív tapasztalatokról számolhatok be.

josag_kupon.jpg

Jóság Kupon - azonnali jutalom

Aki egy foglalkozás alatt végig együttműködő, de legalábbis nagyon törekszik rá, és kisebb botlásokkal sikerül is neki, az Jóság Kupont kap. A kupon egyrészt rögtön beváltható egy kis jutalomra, személyre szabott kedvességre. Kérhetnek ölelést, puszit, rajzot, dalt vagy titkos beszélgetést egy felnőttől. Másrészt beragaszthatják a kupongyűjtő füzetükbe, ahol gyűjthetnek egy nagyobb ajándékra.

Három kupon - kézzel fogható jutalom

Három olyan alkalom után, amikor közösen együttműködőnek ítéltük meg egy gyerek viselkedését, beválthatja egy nagyobb ajándékra, ami színező, fejlesztő füzet, magazin, színes ceruza vagy kisebb játék lehet. Ezek kitalálásában kikértük a gyerekek véleményét, és még gyűjtjük az ötleteket.

Öt kupon - kirándulás

Azokat, akiknek öt alkalommal sikerült hasznosan tölteniük a foglalkozást, kis kirándulásra visszük. Ebben is kikérjük majd a véleményüket, de nekünk is vannak ötleteink. Mehetünk lovardába, autószerelő műhelybe, állatkertbe, klasszikus kirándulásra, városi sétára, gyerek koncertre, táncházba.

Az első tapasztalatok

A kuponokkal azonnal beváltható kis jutalmak közös tulajdonsága a személyes figyelem. A gyerekek ki tudják választani, milyen fajta és intenzitású személyes figyelemre vágynak. Érdekes volt látni, hogy gyakorlatilag mindegyik "jutalomnak" lett gazdája. Például a kisfiú, aki nehezen nyílik meg, nehezen teremt kapcsolatot, egy dalt kért. A kislány, aki sokszor alig hiszi el, ha hazavihet valamit (színezőt, kézműves alkotást stb), rajzot kért. A kisfiú pedig, aki titkos beszélgetést kért, azért választotta ezt, mert őt "sose hallgatja meg senki". 

Kedves olvasók! Ha valakinek kérdése, észrevétele vagy hasonló tapasztalata van, nyugodtan írja meg nekünk a varazskulcskozosseg@gmail.com címre, vagy küldjön üzenetet a Facebookon!

https://www.facebook.com/VarazskulcsKozosseg/

Reméljük, hogy májusban már az első jutalom kirándulásokról tehetjük közzé a képeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr9912367765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása