Minden gyerekben ott a lehetőség, hogy boldog, teljes életet éljen.

Varázskulcs Közösség

Tanuljuk egymást

2016. október 16. - mentatea

beszelgetes.jpg

A második igazi foglalkozáson vagyunk túl. Nem akarjuk elkiabálni, de óriási eredménynek tűnik, hogy már most sikerült kialakítanunk egy elég jól működő menetrendet, amit végig is vittünk a foglalkozáson. Ezt most röviden be is mutatjuk:

Érkezéskor kézmosással, evés-ivással kezdünk, mert a gyerekek mindig szörnyen éhesek és szomjasak.

Ezután kipróbáltuk az Agytornát. Ez a kineziológiából ismert módszer játékos gyakorlatokkal többek között a jobb és bal agyfélteke működését hangolja össze, így segíti a tanulást. A keresztező gyakorlatok még sokaknak nem mentek, és volt néhány gyerek, aki nem szeretett volna bekapcsolódni, de nagyobbrészt sikerült őket bevonni, és közben felmérni, hogy ezen a területen hol vannak hiányosságok.

Beszélgettünk aztán arról, hogy ki, milyen jót cselekedett az elmúlt héten. Mindenkit nagyon megdícsértünk minden kis jótettért. Közben azt tanuljuk, hogyan figyeljünk egymásra, és hogyan mutassuk meg magunkat a nagyközönség előtt.

30-45 perc "tanulás" következett nagyon kis csoportokban. 1-3 gyerek jutott egy önkéntesre, így valóban személyre szabott foglalkozást tudtunk tartani. Kisebbeknél játékos feladatlapokat használtunk, amelyken például vonalvezetést, logikai képességek fejlesztését tudtuk gyakorolni, de felmértük azt is, hogy állnak a színek, irányok ismeretével. Többeknél kifejezett igény, hogy a leckét nézzük át, csináljuk meg. Főleg ott, ahol ebben a szülő nem tud segíteni. Másoknál az olvasásban vannak elmaradások, ezt próbáljuk enyhíteni.

tanulas.jpg

A tanulást követően választhattak a gyerekek: az udvaron játszanak vagy mesét hallgatnak. A többség az előbbit választotta, de egy kisebb csoport szívesen vette a csöndes mesehallgatást és a mese kapcsán kialakult beszélgetést. Néhányan viszont úgy döntöttek, hogy befejezik a leckét. Erre is tudtunk lehetőséget biztosítani.

Az uzsonna mindig a leginkább vágyott pillanata a foglalkozásnak. Helyi pékségektől kapunk nagyon finom péksüteményt, és az önkéntesek között is van olyan, aki szívesen készít házi süteményt. Szintén helyi vállalkozók adománya a gyümölcs és a szörp.

A foglalkozás végére pedig igyekszünk valamilyen alkotó tevékenységet betenni. Most színes falevél lenyomatokat készítettünk temperával, de egyéb alkotások is születtek szabadon.

Míg a gyerekek alkotnak, igyekszünk a szülőkkel is beszélgetni, így még több információt kapunk a gyerekek hátteréről, esetleges problémáiról. A foglalkozás során és a szülőktől begyűjtött információkat egy adatbázisba gyűjtjük. Egyrészt azért, hogy minden önkéntes egyformán jól ismerje a gyerekek problémáit és a velük elért eredményeket. Másrészt így tudunk személyre szabott segítséget nyújtani, és követni a fejlődést, korrigálni vagy megerősíteni a választott módszer(eke)t.

Szép és nehéz feladatot vállaltunk magunkra, de éppen ezért csináljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr1511812395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása