Minden gyerekben ott a lehetőség, hogy boldog, teljes életet éljen.

Varázskulcs Közösség

A tanulás segíthet kilépni a szegénységből - Péceli Hírek, 2017. augusztus

Önkéntesek a hátrányos helyzetű gyermekekért –Mi újság a Varázskulcs Közösségben?

2017. augusztus 21. - mentatea

peceli_ujsag_2017_aug.JPGAz alábbi cikk a Péceli Hírek 2017 augusztusi számában jelent meg. Köszönjük a szerkesztőségnek!

Júniusban az első tanévét zárta sikerrel Pécel legfiatalabb civil szervezete. Az önkéntesekből verbuválódott csapat célja, hogy esélyt adjanak hátrányos helyzetű gyerekeknek a szüleiknél sikeresebb, boldogabb élet megteremtésére. (A 2016. októberi számunkban hírt adtunk a közösség megalakulásáról) Rendszeres fejlesztő foglalkozásokat tartanak számukra, melyeken a résztvevő gyerekeket tanulmányi eredményeik javításában, beilleszkedési problémáik enyhítésében segítik. Így reményeik szerint jobb eredménnyel végezhetik el az általános iskolát és javulnak az esélyeik a továbbtanulásra. Az elmúlt évben a csapat töretlen lelkesedéssel dolgozott, szervezte a különféle programokat, kirándulásokat. A tapasztalatokról, élményekről kérdeztük Battai Esztert, a Varázskulcs Közösség alapítóját.

Miért is született meg egy ilyen segítő szervezet létrehozásának gondolata?

Sokan gondolják, hogy a szegények maguk tehetnek a sorsukról, ezért elfordulnak tőlük. Pedig a hátrányos helyzetű családok közül a többség folyamatosan küzd azért, hogy gyerekeiknek már gondtalanabb élete legyen. Csakhogy az ő küzdelmük a túlélésért folyik, és ez sokszor így megy generációk óta. Egy dolog tudja megszakítani az ördögi kört: a tanulás. Ebben szeretnénk segíteni a hátrányos helyzetű, péceli családok gyerekeit.

Hány gyereknek, és milyen segítséget nyújtottak a Közösség foglalkozásain?

Összesen tíz, hat és kilenc év közötti, hátrányos helyzetű gyerekkel foglalkoztunk szeptembertől június végéig. Őket péceli általános iskolákból választottuk ki az iskola vezetői, tanítói és a Családsegítő segítségével. A gyerekek számára péntek délutánonként tartottunk készségfejlesztő, tanulást támogató foglalkozásokat a Lázár Ervin Művelődési Házban. A foglalkozások során az iskolai eredményességhez szükséges képességeket és készségeket fejlesztettük. Két tanítványunkkal már külön mentor is foglalkozik a pénteki foglalkozáson túl hetente egyszer, így még célzottabban tudjuk őket fejleszteni. Ezt a mentori rendszert fejlesztjük többek között szeptembertől, hogy még jobb eredményeket érhessünk el.

Miért van szükségük ezeknek a gyerekeknek plusz fejlesztésre?

A hozzánk járó családok igen sokfélék, de két dolog közös bennük: szeretnék, ha a gyerekek sorsa gondtalanabb lenne, mint a szülőké, ugyanakkor bizonyos okokból nem tudják őket ebben eléggé segíteni. Vagy azért, mert kevés pénzből, sok munka mellett egyedül neveli őket az anyukájuk, vagy mert már a szülők sem jutottak hozzá megfelelő oktatáshoz, így nem tudnak együtt tanulni a gyerekkel, vagy mert a családban nagyon komoly problémák vannak, ami a gyerek pszichéjére súlyos terhet rak, ám a mentális segítség nem elérhető számukra. És persze van, ahol mindezek vagy további problémák egymásra halmozódnak. Mi úgy gondoljuk, hogy ezek a gyerekek éppúgy képesek lennének jó eredményeket elérni az iskolában, mint a többiek, ha megkapnák ehhez a megfelelő támogatást.

Milyen források segítettek a program elindításában és működtetésében?

A legnagyobb erőforrás az önkénteseink erre áldozott szabadideje, kreativitása, elkötelezettsége volt. A Varázskulcs Közösség első tanévét szinte teljes egészében saját pénzünket és szabadidőnket felhasználva csináltuk végig. Óriási segítség volt az önkormányzat által ingyen a rendelkezésünkre bocsátott terem, melyet a Lázár Ervin Művelődési Ház munkatársainak támogatása mellett használhattunk, és a Péceli Asztalitenisz SE helyiségében lévő tárolási lehetőség. A második félévben két magánadományozó segítségével tudtunk fejlesztő eszközöket vásárolni, fénymásolni, illetve szerveztük meg három napos nyári táborunkat. Ingyen mehettünk a Kistáltos Póniklubba és ingyen kaptunk minden héten péksüteményt a Péceli Kenyérgyártól és a Ráday Pékségtől.

Hogyan tovább a következő tanévben?

A tavaly szeptemberben elindított programot a mostani gyerekcsoportunkkal természetesen tovább folytatjuk. Ám szeretnénk továbblépni, iskolai eredményekben kimutatható javulást elérni a jelenlegi gyerekkekkel és lehetőség szerint még többekkel. Ehhez további mentorokra van szükségünk. Szükséges, hogy segítő szakembereket vonjunk be: logopédust, pszichológust, családterapeutát, fejlesztő pedagógust, amihez önkéntes szakemberekre, vagy a díjazásukhoz pénzre van szükségünk. A gyerekek egészséges fejlődését kulturális és sport programokkal is támogatnánk, ehhez felajánlásokra és pénzre van szükségünk. És végül szeretnénk megtalálni azt az állandó termet, helyiséget, melyben hetente több délutánon, akár hétvégén is tarthatunk foglalkozásokat.

Az első támogatás már megérkezett. A Pécel Ifjúságáért Alapítvány – ők szervezték korábban az éjszakai pingpong bajnokságokat – úgy döntött, hogy megmaradt forrásaikkal a Varázskulcs Közösség céljait támogatják. Így szeptembertől meseterápiával, rajzfoglalkozással és péceli kulturális programok látogatásával tudjuk gazdagítani programunkat.

Hisszük, hogy Pécel polgáraival és a péceli vállalkozásokkal közösen vagyunk olyan erősek, hogy nehéz helyzetből induló gyerekek életében valódi változást indíthassuk el. Együtt hozzásegíthetjük őket ahhoz, hogy eredményes és boldog polgárai lehessenek városunknak.

Hol tudják megtalálni a Varázskulcs Közösséget a szervezet munkája iránt érdeklődők, leendő önkéntesek és támogatók?

Telefonszámunkat a szerkesztőségben kérhetik, honlapunkat a http://varazskulcs.blog.hu, Facebook oldalunkat pedig a www.facebook.com/varazskulcskozosseg címen találják meg. Itt tájékoztatást adunk az önkéntes és támogatási lehetőségekről, a szervezet munkájáról. Nálunk kicsiben is el lehet kezdeni a segítségnyújtást, hisz szakképzettség vagy gyakorlat nélkül érkező önkénteseket is szeretettel várunk, illetve pár ezer forintos támogatással is tudjuk segíteni a gyerekek előrehaladását.

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr8112770208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása