Minden gyerekben ott a lehetőség, hogy boldog, teljes életet éljen.

Varázskulcs Közösség

Tudatosan, szenvedéllyel

2017. január 26. - mentatea

img_2173.JPGGondolkoztam rajta, hogyan írjam meg a változást, amely végbemegy a Közösségben. Hogy kezdünk-e felnőni vagy megkomolyodni? De isten ments, hogy olyasmit sugalljak, mintha távolodnánk a gyerekektől! Hiszen éppenhogy szeretnénk előhozni vagy megőrizni magunkban a gyermeket, hogy minél közelebb lehessünk hozzájuk. Végül arra jutottam, hogy bizony egyre tudatosabbak vagyunk, miközben a szenvedély nemhogy csökkent volna, inkább nőtt a csapatban.

 

Kezdenek bevált technikáink lenni a felkészülésre és a foglalkozások megtartására is. Például gyűjtjük és megosztjuk egymással a legjelentéktelenebbnek tűnő tapasztalatokat is a gyerekekkel kapcsolatban, hogy mindannyian - az is, aki épp nincs ott - ismerje meg őket minél mélyebben. Így egyre inkább személyre szabott fejlesztéseket tudunk adni nekik. Egyre inkább tudjuk, mi érdekli őket, melyek a gyenge pontjaik, a "kapcsolóik", mivel tudunk nekik örömet szerezni. Elkezdtük kitanulni, pontosan melyek azok a részképességek, amelyekre az iskolai haladáshoz szükségük van, és egyre tudatosabban, egyre szélesebb eszköztárral dolgozunk ezek fejlesztésén.

img_2172.JPGNemrég egy foglalkozáson belül bővítettük az általános ismereteiket azzal, hogy az évszakokról, hónapokról beszélgettünk. Mondtunk róla verseket, melyekről ki kellett találni, mikor játszódnak. Játszottunk évszak activity-t, vagyis el kellett játszani egy tevékenységet, a többiek meg kitalálták, melyik évszakban játszódik. A kicsik az évszakos képeket rakták sorba, a nagyobbak a hónapok neveit. A legügyesebbek pedig óriás hőmérőt készítettek, kirakták a mínusz és plusz számokat, társították hozzá a hónapokat, és hogy akkor milyen ruhában járunk. A grafomotoros képességek fejlesztéséhez a kicsiknek hóemberes vonalvezetőt vittünk, a nagyoknak évszakokhoz kapcsolódó kifejezéseket kellett átrajzolni vagy önállóan leírni. Aztán megbeszéltük, kinek, mikor van a születésnapja, választhattak a sokféle torta képecske közül, és elhelyezhették abban a hónapban, évszakban, amikor születtek. Közben megtudtunk egy s mást a családjukról, örömeikről, bánataikról, miközben fejlesztettük a kifejezőképességüket, szókincsüket.

Néhányan igénylik, hogy segítsünk nekik a leckeírásban. A többiekkel mesélünk, színezünk, vagy igyekszünk megmozgatni őket valami nagymozgásos játékban. Végül mindig együtt kézműveskedünk. Az évszakokhoz kapcsolódóan téli képeket készítettünk, hópelyheket vágtunk, ragasztottunk.

A felnőttek felkészültebbek, a gyerekekben nagyobb a bizalom felénk, nyugodtabbak ők is, mi is. Kezdjük érteni, érezni egymást, és ez nagyon inspiráló, ami meg is látszik, mert nemhogy enyhülne a kezdeti szenvedély, inkább nő. Hiszen látjuk a fejlődést, és azt hogy van értelme. Az előttünk álló hosszú utat ez a sok kicsi eredmény teszi majd igazán széppé. És bízunk benne, hogy ezek a kicsik meghozzák majd a nagy eredményeket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr3812159061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása