Minden gyerekben ott a lehetőség, hogy boldog, teljes életet éljen.

Varázskulcs Közösség

Hátránnyal induló gyerekeknek adnak esélyt a sikeres és boldog életre (Megjelent a Péceli Hírek októberi számában)

Bemutatjuk Pécel legfiatalabb civil szervezetét, a Varázskulcs Közösséget

2016. október 19. - mentatea

img_1623.JPGErős alapokra lehet jó házat építeni. Igaz ez a tanulmányainkra, végső soron az életünkre is. Az iskola első évei meghatározzák sorsunkat. Azok a gyerekek, akik hátránnyal indulnak, gyorsan elveszítik az esélyt arra, hogy tovább tanuljanak, versenyképesek legyenek a munkaerőpiacon. Ezen szeretne változtatni a Varázskulcs Közösség. Az alapítók és önkéntesek péntek délutánonként szerveznek tanulást támogató, készségfejlesztő foglalkozásokat Pécelen.

Helyes ceruzafogás, mennyiségek, jobb- és baloldal ismerete, megfelelő hangképzés, koncentrációra, önálló- és csapatjátékra való képesség. Ezeknek és még több képességnek a birtokában kellene, hogy legyen egy gyerek ahhoz, hogy az iskola első két osztályát jó eredménnyel végezze el. Még az átlagos gyerekek többsége sem tudhatja magáénak mindezt, hogyan várhatjuk el azoktól a gyerekektől, akik szociálisan és kulturális szinten is hátrányokkal indulnak?

A Varázskulcs Közösségben igyekeznek ezeket a hátrányokat leküzdeni, hogy a többiekhez hasonló esélyeket teremtsenek a nehezebb terheket cipelő gyerekeknek. Sok mozgással, rajzzal, alkotással, játékkal és beszélgetéssel erősítik meg az iskolai tanulmányokhoz szükséges alapokat. Segítenek kezelni és kifejezni az érzelmeket, tágítják a gyerekek világról alkotott ismereteit. A közösségben önkéntes mentorok igyekeznek megismerni a gyerekek egyedi problémáit, legyen szó lelki vagy tudásbeli elakadásokról. A szakértőkből álló csapat egyéni fejlesztési terveket dolgoz ki, és azokon a területeken erősítik őket, ahol a legnagyobb szükségük van rá.

Az alapítókkal együtt több mint 10 önkéntes mentor készült fel szeptember folyamán arra, hogy a lehető legjobb programot dolgozzák ki a szeptember végétől érkező gyerekek számára. A támogatottakat az általános iskolai tanítókon és a Családsegítő szolgálaton keresztül érik el. Az ő ajánlásukkal kerülhetnek be az alapvetően 1-2. osztályos gyerekek a programba. Így érik el azt, hogy valóban a rászoruló gyerekek kapjanak segítséget. A Közösség ugyanis azoknak a gyerekeknek tud segíteni, ahol az anyagi lehetőségek nem teszik lehetővé a gyermek fejlesztését: nem jut pénz megfelelő tanszerekre, különórákra, speciális szakemberekre, könyvekre, kulturális programokra, de sokszor még megfelelő táplálkozásra, ruhákra sem. A segítettek köre ugyan behatárolt, a Közösség léte azonban jó másoknak is: csökkentheti a képességbeli különbségeket egy-egy iskolai osztályon belül, így kevesebb teher nehezedik a tanítókra, és több figyelem jut a többi gyerekre is.

A Közösség indulásához szükséges forrásokat az alapítók teremtették elő. Az első támogató az Önkormányzat volt, akik ingyen bocsátották rendelkezésükre a foglalkozásokhoz szükséges termet. Ám a hosszú távú működéshez erős és kitartó támogatói hálózat kiépülésében bíznak. Hiszen folyamatosan szükségük lesz taneszközökre, papírra, rajzoláshoz, alkotáshoz szükséges eszközökre, egészséges uzsonnára, segítő kezekre, tároló helyre, a gyerekek ismereteit és élményeit gazdagító programokra, szállításra. Már most is vannak néhányan, segítőkész péceli és környékbeli emberek, akik szabadidejükkel, adományaikkal segítik első lépéseiben a Közösséget. Az alapítók bíznak abban, hogy még ennél is több erő, támogató kedv van a környékbeli emberekben ahhoz, hogy velük együtt megteremtsék az esélyt a hátránnyal induló gyerekek számára egy sikeres és boldog életre.

A Varázskulcs Közösségről ezeken a felületeken lehet többet megtudni, és ugyanitt várják az önkéntes segítők és támogatók csatlakozását.

http://varazskulcs.blog.hu

www.facebook.com/varazskulcskozosseg

Az eredeti cikk beszkennelt változata INNEN letölthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr5111820543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása